Ljust segt tunnbröd i ugn (utan vete)

Ett riktigt gott, segt, ljust tunnbröd utan vetemjöl. Receptet är gjort för ugn, men det går även bra att steka på spisen (se tips under Receptanteckningar). Originalreceptet kommer från Nilla’s Kitchen och länk finns som alltid längst ner.

Ljust segt tunnbröd i ugn (utan vete)

Portioner 12 stycken

Ingredienser

 • 143 g rismjöl + extra till utbak 2,25 dl
 • 173 g havremjöl (använd glutenfritt vid glutenintolerans) 3,75 dl
 • 22 g fiberhusk 2,25 msk
 • 1 tsk salt drygt
 • 600 g havremjölk (ev annan dryck eller vatten vid glutenintolerans) 6 dl
 • 2 msk rapsolja

Instruktioner

 1. Sätt ugnen på 275 grader
 2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Ringla över rapsolja och häll i havremjölken. Vispa snabbt ihop det till en jämn smet. Låt stå och svälla i 10-15 minuter.

 3. Strö rikligt med rismjöl på ett bord eller en skärbräda och stjälp över degen. Strö över lite rismjöl och forma den lätt till en lång rulle. Dela upp den i 12 bitar och rulla dom till runda bollar. Använd lite mer rismjöl ifall dom blir för klibbiga.

 4. Lägg bakplåtspapper på en stor ugnsplåt. Använd mycket rismjöl och kavla bröden så tunt som möjligt utan att dom går sönder när du flyttar över dom till plåten. Det funkar bra med 3 bröd/plåt.
 5. Grädda i mitten av ugnen i 5-6 minuter.

 6. Sprid ut bröden och låt dom svalna i en bakduk. Går utmärkt att frysa.

Receptanteckning

Det går även bra att steka bröden på spisen. Använd en torr stekpanna och stek på låg/medel-temperatur för att få dom sega. Steker man på högre temperatur blir dom istället mjuka och lite luftiga.

Länk till originalreceptet https://nillaskitchen.com/2015/10/24/recept-glutenfritt-mjukt-tunnbrod-i-stekpanna/ 

2 svar på ”Ljust segt tunnbröd i ugn (utan vete)”

 1. Inga-Maj Näslund skriver: Svara

  Har nyss bakat tunnbrödet och grädda i ugnen. Gluten-och laktosfritt. Så här gott tunnbröd har jag aldrig ätit. Så fantastiskt gott!! Blir flera gånger.

  1. Åh så glad jag blev av din kommentar! Jag kan som sagt inte ta åt mig äran för receptet, jag har bara gjort några små, små ändringar så det passar oss. Originalreceptet kommer från fantastiska Nillas Kitchen – men jag är så glad att du hittade det och att du gillade det. Jag kan bara hålla med – det är ett av mina favoritbröd och det går alltid åt fort som attan!

Lämna ett svar