Det här är vårt gamla recept som jag använt för att baka lussekatter sedan jag var barn. Saftiga och försvinnande goda!
Mjölkfria lussebullar (utan vete)
Portioner 24 lussekatter
Ingredienser
- 2 pkt saffran 1 g
- 200 g mjölkfritt margarin
- 5 dl vatten
- 50 g jäst
- 2 dl socker
- 15 dl vetemjöl
- russin
Instruktioner
-
Häll saffran i ett glas och häll över nån matsked värmt vatten. Låt stå medan du förbereder resten av degen.
-
Smält mjölkfritt margarin i en kastrull och ta av från plattan. Tillsätt kallt vatten och blanda. Känn så att degvätskan är fingervarm, annars värm ytterligare en kort stund.
-
Smula ner jästen i en stor bunke, häll över degspadet och blanda tills jästen löst sig. Tillsätt socker och saffran och blanda tills sockret löst sig. Tillsätt det mesta av mjölet och blanda tills degen är blank och smidig. Låt jäsa i 30-40 minuter under duk.
-
Baka ut till lussekatter av önskad form och tryck ner lite russin på väl valda platser. Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter under duk.
-
Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 8 minuter.