Smörkola med havssalt (vegansk)

Fantastisk god kola – perfekt till julgodis!

Smörkola med havssalt

Tillagningstid 1 timme
Total tid 1 timme

Ingredienser

  • 5 dl strösocker
  • 5 dl vispgrädde Alpro soja
  • 2,5 dl glukossirap
  • 0,5 tsk salt
  • 65 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • flingsalt

Instruktioner

  1. Förbered en stor form (ca 20x30 cm) med bakplåtspapper.

  2. Väg upp 65g smör i några klickar och ställ åt sidan.

  3. Ta fram en stor kastrull (minst 3L), gärna med tjock botten. Blanda strösocker, vispgrädde, glukossirap samt salt och koka upp på medelvärme (6 av 9). Rör konstant under tiden det kokar upp.

  4. När det kokat upp, låt koka på låg värme (4 av 9) i 5 minuter. Klicka sedan i smöret en klick i taget och låt varje klick smälta innan nästa klickas i.

  5. Låt koka på medelvärme (6 av 9) i cirka 30min. Se till att röra om med jämna mellanrum hela vägen ner till botten så att det inte bränner fast.

  6. När kolan nått 120 grader, ta av från spisen och blanda i vaniljsocker. Häll upp i formen i ett svep. Låt resterna vara kvar i kastrullen.

  7. Om så önskas strö över lite flingsalt när den svalnat ca 10-15min efter upphällning. Det kan också vara klokt att skära upp kolan så snart den kallnat tillräckligt för att hantera - annars finns det risk att den hinner bli för hård för att dela på ett enkelt sätt.