Gott och enkelt långkok med riktigt smarrig sås. Vi har provat lite olika Portersorter, men denna variant med Carnegie Porter tycker vi är absolut godast!
Portergryta
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 3 timmar
Portioner 5 portioner
Ingredienser
- 1 kg grytbitar (nöt)
- 33 cl Carnegie Porter 3,5 %
- 0.75 dl svartvinbärssaft
- 1/3 dl kinesisk soja
- 2 st köttbuljongtärningar
- 1 st lagerblad
- 0,5 tsk timjan
- 5 st enbär
- 5 st svartpepparkorn
- 1 st gul lök
- 2 st morötter
- 2,5 dl havregrädde
- 2 msk maizena
- salt och grovmalen svartpeppar
Instruktioner
-
Skala och skiva löken. Lägg ner i en stor gryta. Tillsätt allt utom grytbitar, morötter, havregrädde och maizena. Koka upp och lägg i grytbitarna i omgångar så att det inte slutar koka. Sätt på lock, sänk värmen och låt småkoka i 2-3 timmar. Rör runt nån gång emellanåt och tillsätt mer vätska vid behov, så det inte bränner fast.
-
Skala och skiva morot. Tillsätt i grytan när det återstår ca 15 minuter. När moroten har blivit lagom mjuk, tillsätt havregrädde och blanda i maizena (utrört i lite vatten). Låt puttra några minuter. Smaka av med lite salt och grovmalen svartpeppar. Färdigt!
-
Servera med kokt potatis och lite goda grönsaker.
Receptanteckning
Länk till originalrecept: https://60gram.se/recept/portergryta#5