
Biffcurry (långkok)
Ingredienser
- neutral olja t ex solrosolja eller rapsolja
- 1 kg högrev dela i 2cm kuber
- 2 st gula ökar finhackade
- 4 st vitlöksklyftor pressade eller finhackade
- 2 st röda chilifrukter eller 2-3 tsk chilipulver
- 3 cm ingefära (drygt 1 msk) färsk och riven
- 2 msk spiskummin torkad
- 2 msk koriander torkad
- 1 msk gurkmeja torkad
- 2x400 g krossade tomater
- 1 msk garam masala torkad
- 400 ml kokosmjölk
- handfull färsk koriander hackad
- 2-3 tsk salt
Instruktioner
-
Ta fram köttet och dela det i 2 cm stora kuber.
-
Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttbitarna i omgångar i några minuter så de får färg runt om. Lägg köttet i en ugnssäker gryta.
-
Häll i lite mer olja i stekpannan och stek den hackade gula löken i ca 5 minuter. Tillsätt vitlök, chili och ingefära och stek ytterligare 2-3 minuter. Häll i spiskummin, gurkmeja och koriander (torka och stek i ytterligare några minuter). Häll över allt i grytan.
-
Tillsätt de krossade tomaterna till grytan. Fyll tomatburkarna med vatten och häll i vattnet i grytan.
-
Rör ihop alla ingredienser och tryck ner dem så att allt täcks av vätskan. Koka upp och låt stå och småkoka med lock i ca 4 timmar. Alternativt kan man koka upp grytan och sedan ställa in den i ugnen på 175 °C i ca 4 timmar. Receptet fungerar även bra i en Slow Cooker; ställ den på High i 4 timmar.
-
Grytan är färdig när köttet faller isär. Ca 30 minuter innan grytan är klar; rör i kokosmjölk och garam masala och smaka av med lite salt.
-
Servera med basmatiris och en grönsallad. Strö över några blad färska koriander vid servering.
Receptanteckning
Ursprungsrecept: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/slow_cooker_beef_curry_13533