Enkelt rågbröd utan vete

Saftigt och segt grovt rågbröd med få ingredienser. Jäsningen tar lite tid, men själva arbetsinsatsen är inte så stor!

Enkelt rågbröd utan vete

Förberedelser 10 minutes
Tillagningstid 2 hours 40 minutes
Total tid 2 hours 50 minutes
Portioner 8 bitar

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 4 dl fingerljummet vatten
  • 1,5 msk ljus sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 tsk malen anis och fänkål
  • 9 dl grovt rågmjöl

Instruktioner

  1. Lös upp jästen i fingerljummet vatten och blanda ner sirap, salt, anis och fänkål. Häll i rågmjölet och blanda väl (degen ska vara klibbig). Låt jäsa i bunken under bakduk i 60-75 minuter.
  2. När degen jäst färdigt, knåda nån minut i bunken och häll sedan ut den på ett bakplåtspapper. Strö över rikligt med rågmjöl och platta ut den till en stor, platt kaka (ca 1,5-2 cm tjock). Skär plattan i 8 bitar och nagga dem med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare 60 minuter under bakduk.
  3. Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter i 200 grader. Låt svalna helt innan brödet skärs upp.

Receptanteckning

Receptet är hämtat från https://nillaskitchen.com/2017/04/24/ragrutor-100-ragmjol/ med endast lite små justeringar. 

16 svar på ”Enkelt rågbröd utan vete”

  1. Marya Pallin skriver: Svara

    Ska testa detta idag 🙂 Tack för att du lade ut&ska försöka återkomma med återkoppling <3

    1. Hoppas det blev gott och tack för din kommentar!

      1. Gott bröd.

  2. Oerhört gott bröd! Segt och saftigt, och frasigt i kanterna

  3. Gjorde det här brödet med ca hälften 4 sädesslagen. Det blir jättegott o saftigt.

    1. Ja, om man tål vete så går det såklart jättebra! Jag saknar att kunna äta vete, men det är bara att gilla läget 🙂 Så roligt att det blev gott!

  4. Tack för receptet!

  5. Det var jätte gott!

    1. Så roligt att du gillar det!

  6. Hejsan
    Chansar på svar eller respons.
    Stämmer verkligen mängden på ingredienser na?
    Har nu bakat detta bröd 2ggr i följd och kan säga att det blev tegelsten båda ggr😒
    Andra ggr va jag mkt noga men degen blir mkt gård och torr och det färdiga resultatet… ja tegelsten
    Det ser så gott ut och jag är så sugen på detta. Ska försöka en gång till med mindre mängd mjöl. Får se hur det går.
    /Jessica

    1. Hej!

      Så tråkigt att det inte blir bra… Det borde stämma. Det var ett tag sen jag gjorde det senast, men jag har inte ändrat något i receptet på länge. Jag minns dock att brödet kan bli rätt hårt i kanterna, men borde ju vara saftigt i mitten…

      Jag får helt enkelt göra en omgång prova! Jag återkommer efter provbaket 😊

      1. Hej igen Jessica,

        Nu har jag provat att baka en sats och det stämde bra för mig. Mackorna blir hårda utanpå, men mjuka inuti. Jag vet inte varför det inte fungerar för dig. En tanke jag har är ifall du använt fint rågmjöl istället för grovt? Då kan proportionerna mellan vatten och mjöl bli lite fel. Jag hoppas nästa omgång blir bra!

  7. Kan man använda torrjäst och kalljäsa i kylskåpet över natten tror du?

    1. Hej!

      Jag har inte provat med torrjäst, så jag vet faktiskt inte. Det borde kunna funka, men det behöver kanske jäsa ett tag i rumstemperatur först innan degen ställs in i kylen. Tänk på att använda mindre mängd jäst när du kalljäser, annars kommer det smaka mycket jäst om brödet.

  8. Maria Larsson skriver: Svara

    Hej!
    Har provat att baka brödet.
    Det är jätte gott, men i stort sett omöjligt att dela på mitten, vill gärna ha i 2 delar.
    Om man testar att göra 8 brödbullar istället av degen, hur länge tror du dom behöver gräddas i ugnen?
    Mvh Mia

  9. Johan Bernmalm skriver: Svara

    Jättegott!
    Har bytt ut delar av mjölet till rågkross som för svälla i varmvatten. Körde på känn så har inga mått tyvärr. Men det blev bra, tycker om den grova rågkrossen i bröd. Testa gärna.

Lämna ett svar