Påskkyckling i gryta

Påskkyckling på helstekt kyckling i ugn hör till våra absoluta favoriträtter. Min svåger kom på denna förenklade, men också mycket smarriga variant. Eftersom den här både är enklare att förbereda och snabbare att tillaga, så passar den bra som lite lyxigare vardagsmat. Den går även lätt att göra i större sats om man får gäster. 

Påskkyckling i gryta

Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 35 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser

 • 700 g kycklinglårfilé frusen
 • 1 pkt saffran 0,5 g färdigmalen
 • 1 msk mexikansk grillkrydda
 • 1 msk rapsolja
 • 2,5 msk citronjuice helst färskpressad
 • 500 ml havregrädde
 • salt och grovmalen svartpeppar

Instruktioner

 1. Blanda saffran, grillkrydda, rapsolja och citronjuice i en skål. Låt stå i ca 5 minuter.
 2. Ta fram en stor gryta och häll i de frusna kycklinglårfiléerna. Krydda med salt och grovmalen svartpeppar. Sätt på plattan på medelhög temperatur. Häll över kryddblandningen och havregrädden. Låt koka upp under lock och ta sedan av locket och vrid ner värmen en aning. Kycklingen ska puttra på bra, men inte stormkoka.
 3. Koka kycklingen i 20-30 minuter. Se till att röra om emellanåt så att det inte bränner fast. Om såsen börjar tjockna för mycket kan man sätta på locket igen. Kontrollera att färgen på köttsaften är klar (inte rosa). Smaka av med salt och peppar.
 4. Servera med t ex ris, kokta morötter och majs. Blir även riktigt gott med kokt potatis.

Lämna ett svar