Jag blev riktigt lycklig när jag testade det här receptet första gången. Det är lätt, innehåller inga ovanliga mjölsorter och smakar i stort sätt som vanliga rågfrallor med vetemjöl! Det går utmärkt att göra dubbel sats, men jag får inte plats med en större plåt i mitt kylskåp.
Länk till ursprungsreceptet finns längst ner under receptet.
Långjästa rågfrallor utan vetemjöl
Ingredienser
- 0,5 pkt jäst
- 2 dl kallt vatten
- 1 msk olja
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk mald anis och fänkål valfritt
- 1 msk fiberhusk
- 1 dl grovt rågmjöl
- 1 dl havremjöl kör havregryn i mixern
- 1 dl maizena
Instruktioner
På kvällen
-
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olja, salt samt anis och fänkål (valfritt, kan utelämnas). Rör ner fiberhusken i det grova rågmjölet och blanda snabbt ner grovt rågmjöl, havremjöl (dvs havregryn körda i mixern) och maizena i degvätskan. Avvakta nån minut så fiberhusken hinner svälla så blir degen lättare att hantera.
-
Dela degen i 6 bitar och forma till frallor. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper, lägg över en bakduk och ställ in i kylen för att jäsa under natten.
På morgonen
-
Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram frallorna och låt de stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Grädda i ca 15 min. Låt bullarna stå och svalna i några minuter innan de skärs upp. Annars är det risk att de känns lite degiga i mitten.
Mer mjöl måste tillsättas om det inte skall bli soppa.
Hej! Det var tråkigt att höra. Jag får göra ett provbak och se om det är något fel i receptet.