Långjästa rågfrallor utan vetemjöl

Jag blev riktigt lycklig när jag testade det här receptet första gången. Det är lätt, innehåller inga ovanliga mjölsorter och smakar i stort sätt som vanliga rågfrallor med vetemjöl! Det går utmärkt att göra dubbel sats, men jag får inte plats med en större plåt i mitt kylskåp.

Länk till ursprungsreceptet finns längst ner under receptet. 

Långjästa rågfrallor utan vetemjöl

Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Jäsning 12 timmar
Total tid 25 minuter
Portioner 6 frallor

Ingredienser

 • 0,5 pkt jäst
 • 2 dl kallt vatten
 • 1 msk olja
 • 0,5 tsk salt
 • 1 tsk mald anis och fänkål valfritt
 • 1 msk fiberhusk
 • 1 dl grovt rågmjöl
 • 1 dl havremjöl kör havregryn i mixern
 • 1 dl maizena

Instruktioner

På kvällen

 1. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olja, salt samt anis och fänkål (valfritt, kan utelämnas). Rör ner fiberhusken i det grova rågmjölet och blanda snabbt ner grovt rågmjöl, havremjöl (dvs havregryn körda i mixern) och maizena i degvätskan. Avvakta nån minut så fiberhusken hinner svälla så blir degen lättare att hantera. 

 2. Dela degen i 6 bitar och forma till frallor. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper, lägg över en bakduk och ställ in i kylen för att jäsa under natten.

På morgonen

 1. Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram frallorna och låt de stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Grädda i ca 15 min. Låt bullarna stå och svalna i några minuter innan de skärs upp. Annars är det risk att de känns lite degiga i mitten.

Lämna ett svar