Syrlig rågsurdegslimpa i form (utan vete)

Efter många försök har jag äntligen lyckats få fram ett rent rågsurdegsbröd som smakar liknande t ex rågkusar, speciellt när man rostar mackorna. Det är dessutom enkelt för att vara ett surdegsbröd. Jag är supernöjd!

Syrlig rågsurdegslimpa i form (utan vete)

Förberedelser 2 days
Tillagningstid 1 timme
Portioner 1 limpa

Ingredienser

Dag 1

 • 125 g vatten 1,25 dl
 • 90 g fint rågmjöl
 • 20-30 g rågsurdegsgrund

Dag 2

 • Fördegen från dag 1
 • 250 g vatten 2,5 dl
 • 12 g salt
 • 250 g grovt rågmjöl
 • 150 g fint rågmjöl

Instruktioner

 1. Instruktioner

Rågsurdegsgrund

 1. Detta recept förutsätter att det redan finns en rågsurdegsgrund i kylskåpet. Om inte behöver det göras först (tar ca 4 dagar), se recept här.

Dag 1 (kväll)

 1. Blanda samman vatten, fint rågmjöl och rågsurdegsgrund. Använd den större mängden rågsurdeg om du har en relativt "nytillverkad" surdegsgrund som inte hunnit mogna till sig och få så mycket jäskraft. Låt den stå övertäckt med plastfolie/plastlock i rumstemperatur i 12–15 timmar.

Dag 2

 1. Blanda första dagens deg med samtliga ingredienser. Knåda degen i maskin på låg hastighet i ca 15 minuter. Ta fram en ugnsfast brödform och klä den med bakplåtspapper. "Gräv" över degen till formen (den blir väldigt seg och klibbig, så det kan krävas en träslev för att få ut den). Sprid ut den jämnt i formen och ströa över lite rågmjöl. Lägg över en bakduk och låt jäsa i 7-9 timmar.

 2. Sätt in formen längst ner i ugnen i 250° och grädda i 5 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda ytterligare 50-60 minuter tills brödet har en innertemperatur på 98° (kontrollera med en stektermometer). Låt svalna på galler (ta ut den ur formen efter en liten stund och ta av bakplåtspapperet). Vänta gärna till dagen efter innan du skär upp den (eller minimum tills den kallnat helt).

 3. Förvara i plastpåse. Går strålande att frysa, men eftersom brödet blir ganska klibbigt och saftigt kan det vara svårt att få isär skivorna ibland.

2 svar på ”Syrlig rågsurdegslimpa i form (utan vete)”

 1. Tack för ett superbra recept! Brödet blev sååå gott!

  1. Stort tack för din fina kommentar! Så roligt att höra att det blev bra!

Lämna ett svar