Lussebullar (utan vetemjöl)

Eftersom jag är allergisk mot vetemjöl och inte glutenintolerant, så har jag inte så mycket erfarenhet av helt glutenfri bakning. Jag har gjort ett försök med lussebullar tidigare och det blev ingen höjdare. Detta recept smakar dock nästan som vanliga lussebullar! (…och jag har inte alltid varit allergisk mot vetemjöl, så jag vet vad jag saknar…). Jag är så glad att jag hittat detta recept!

Lussebullar (utan vete)

Förberedelser 2 timmar 30 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Portioner 15 lussebullar

Ingredienser

  • 150 g rismjöl
  • 50 g majsmjöl
  • 150 g potatismjöl
  • 120 g strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2-3 paket saffran
  • 0,5 tsk salt
  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 350 g havremjölk
  • 25 g jäst
  • 10 g xantangummi
  • 10 g fiberhusk

Instruktioner

  1. Lägg alla torra ingredienser utom fiberhusk och xantangummi i en bunke och blanda. Tips! För att få ut mer smak och färg från saffran, mortla det tillsammans med en sockerbit innan det blandas med mjölet.

  2. Tillsätt mjölkfritt margarin (klicka i), mjölk och jäst och blanda ihop allt med en elvisp i ca 5 minuter.

  3. Tillsätt fiberhusk och xantangummi och vispa i ytterligare ett par minuter (eller så länge det går innan smeten fastnar på visparna). Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 2 timmar.
  4. Dela degen i 15 delar och forma dem till lussekatter. Använd lite majsmjöl på fingrarna så går det bra att rulla dom. Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper och låt dom jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

  5. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Låt dom svalna nästan helt innan du äter dom. Om det blir några över, frys in dom direkt för att de inte ska bli så torra.

Receptanteckning

Länk till originalrecept https://www.tasteline.com/recept/glutenfria-lussekatter-2/

Lämna ett svar