Ett enkelt och saftigt formbröd med rejäl smak av havre.
Formbröd med havre (utan vete)
Ingredienser
- 25 g jäst
- 4 dl vatten
- 1 tsk salt
- 2 msk olja
- 4 dl havregryn 140 g
- 1 msk fiberhusk
- ca 4 dl hemgjord glutenfri mjölblandning ca 210 g
- extra olja och havregryn till formen
Instruktioner
Information
-
Länk till min variant av hemblandad mjölmix finns här. Den består av majsmjöl, havremjöl, rismjöl, potatismjöl och bakpulver.
Recept
-
Smula ner jästen och rör ut den i fingervarmt vatten (ca 37°). Tillsätt salt och olja och blanda tills jästen är upplöst i vattnet. Tillsätt havregryn och blanda runt.
-
Häll upp mjölblandningen i en bägare och rör ner fiberhusken i mjölblandningen. Tillsätt mjölblandningen till degvätskan och arbeta degen kraftigt (använd gärna elvisp med degkrok eller liknande). Degen blir kladdig, men inte lös.
-
Smörj in en avlång brödform med lite olja och strö havregryn i formen. Tryck ut degen i formen och strö lite havregryn över den. Låt jäsa övertäckt i ca 60 minuter.
-
Grädda limpan i 200° i 30-40 minuter i nedre delen av ugnen.
-
Låt limpan svalna en liten stund innan den tas ur formen; låt den svalna under bakduk. Skiva upp och frys in det som inte ska ätas samma dag.
Receptanteckning
Länk till originalrecept: https://www.lindrooshalsa.se/recept/havrelimpa/